Секции

20 April 2024 17:56

Вдигат космически кораб в Крим

На Запад лека-полека забравиха клишетата и започнаха да обръщат по-сериозно внимание на съветската архитектура в ултрамодерен стил. Много светила в дизайна са възхитени от стотиците смайващи с формите си проекти, които навремето не са били известни. Дори критиците, които наричат тези сгради “грозни и непрактични”, не могат да отрекат, че имат футуристичен и космически вид.

Един от често дискутираните шедьоври е санаториумът “Дружба” близо до кримския курорт Ялта. Негов автор е Игор Василевски. Конструктор на сградата е Нодар Кончели. Сега това е действащ хотел. Сградата е кацнала на три кръгли бетонни опори на самия бряг на Черно море. Това е така заради сложния релеф на брега. Стаите са с формата на зъбчати колела и се разминават на всеки етаж. Всяка стая гледа към морето и околната зеленина. Тези, които нямат този изглед, са с прозорци, насочени към скалите Ай-Петри. На покрива има три, покрити със стъклени куполи, басейна. В средата между трите бетонни пилона на долното ниво има четвърти басейн.

Санаториумът е наречен “Дружба” заради сътрудничеството с чехословашки строители. Част от материалите за сградата идват от чужбина. През 90-те години мястото става хотел и го наричат “Курпати” - на близкото селище. Тази футуристична сграда става един от символите на съветския модернизъм и е opus magnum за архитект Игор Василевски./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче