Секции

29 March 2024 04:27

Часове остават до срещата, която може да предреши хода на историята!

Предстоят преговори между най-могъщия лидер в света и една от най-влиятелните дами на международната политическа сцена - тази нощ канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за Вашингтон за първата си среща с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. С изключение на способността им да повлияят за дълбока промяна в западния свят обаче, Тръмп и Меркел нямат почти нищо общо помежду си.

Той е цветист, буен и склонен на реторика, която предизвиква тревога в Берлин. Тя е резервирана, прагматична и отстоява решенията си. Той разкритикува политиката ѝ на отворени врати за бежанците, тя се противопостави на подписаната от него забрана влизане в страната на граждани на седем мюсюлмански държави. Взаимоотношенията, които те ще изградят обаче, вероятно ще имат дълготрайни последици в световния ред.

Първоначално визитата бе насрочена за вторник, 15 март, но снежна буря наложи отлагането й, припомня "Фокус". Прогнозата за срещата в петък е много по-светла – или поне от метеорологична гледна точка. Забавянето на срещата с няколко дни обаче едва ли ще повлияе на списъка с теми, които Меркел се кани да засегне при преговорите в Белия дом. В Берлин считат за основни въпросите, които засягат германските интереси в сферата на икономическата и политическа сигурност.

Меркел трябва да пристигне в около 11 часа по вашингтонско време в Белия дом, където ще я посрещне Доналд Тръмп. Предвиденото време за разговор очи в очи между двамата лидери е около 30 минути, след което преговорите ще продължат в разширен състав, т.е. със съветниците на канцлера и президента.

По молба на Вашингтон ще се присъединят мениджърите на някои германски фирми, които имат традиция в т.нар. дуално обучение и готовност да споделят опита с американските си колеги.

Така изглежда работния график на посещението, но в Берлин не изключват възможността той да бъде изменен.

В предходните месеци Тръмп изрази остра критика към бежанската политика на Меркел, която обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон. Въпреки това броени дни преди визитата си в САЩ, германският канцлер сподели, че при първото си посещение в Белия дом след встъпването в длъжност на републиканеца би искала преди всичко да „опознае“ новия американски президент.

„По-добре да говорим един с друг, отколкото един за друг – това ще е мотото при посещението ми при него, за което се радвам изключително много“, подчерта Меркел преди отпътуването си./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче