Часове остават до срещата, която може да предреши хода на историята!

Предстоят преговори между най-могъщия лидер в света и една от най-влиятелните дами на международната политическа сцена - тази нощ канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за Вашингтон за първата си среща с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. С изключение на способността им да повлияят за дълбока промяна в западния свят обаче, Тръмп и Меркел нямат почти нищо общо помежду си.

Той е цветист, буен и склонен на реторика, която предизвиква тревога в Берлин. Тя е резервирана, прагматична и отстоява решенията си. Той разкритикува политиката ѝ на отворени врати за бежанците, тя се противопостави на подписаната от него забрана влизане в страната на граждани на седем мюсюлмански държави. Взаимоотношенията, които те ще изградят обаче, вероятно ще имат дълготрайни последици в световния ред.

Първоначално визитата бе насрочена за вторник, 15 март, но снежна буря наложи отлагането й, припомня "Фокус". Прогнозата за срещата в петък е много по-светла – или поне от метеорологична гледна точка. Забавянето на срещата с няколко дни обаче едва ли ще повлияе на списъка с теми, които Меркел се кани да засегне при преговорите в Белия дом. В Берлин считат за основни въпросите, които засягат германските интереси в сферата на икономическата и политическа сигурност.

Меркел трябва да пристигне в около 11 часа по вашингтонско време в Белия дом, където ще я посрещне Доналд Тръмп. Предвиденото време за разговор очи в очи между двамата лидери е около 30 минути, след което преговорите ще продължат в разширен състав, т.е. със съветниците на канцлера и президента.

По молба на Вашингтон ще се присъединят мениджърите на някои германски фирми, които имат традиция в т.нар. дуално обучение и готовност да споделят опита с американските си колеги.

Така изглежда работния график на посещението, но в Берлин не изключват възможността той да бъде изменен.

В предходните месеци Тръмп изрази остра критика към бежанската политика на Меркел, която обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон. Въпреки това броени дни преди визитата си в САЩ, германският канцлер сподели, че при първото си посещение в Белия дом след встъпването в длъжност на републиканеца би искала преди всичко да „опознае“ новия американски президент.

„По-добре да говорим един с друг, отколкото един за друг – това ще е мотото при посещението ми при него, за което се радвам изключително много“, подчерта Меркел преди отпътуването си./БЛИЦ

 

Новини от региона:

Открита сцена „Малък съм или голям, аз за Левски знам“ проведе Национален музей „Васил Левски“

Министър Румен Порожанов идва в Карлово за среща с розопроизводители

Кметът д-р Кабаиванов с изнесена приемна в Дъбене

В Карлово се проведе Трудова борса 2018 (видео)

"Розово вълшебство" с фотограф Милена Миладинова

Розоберът в Карловско е в разгара си, а розопроизводителите са недоволни от изкупната цена (видео)

Наградиха победителите в конкурс „ Ако бях учител……“

Още...

Днес Ви питаме:

Намирате ли време за четене на книги?

Да

Не

Нямам мнение

 
Културен афиш
Изтегли си късметче
Начало
Политика
Криминални
Икономика
Общество
Здраве
Култура
Спорт
Любопитно
Галерия
Актуално
Моят обектив
Откровено с
Изкуство и традиции
Вива академия
Спортен кадър
Справочник
Културен афиш
Времето
Камера на живо
Гледай сега
За нас
Контакти
Архив

Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя.


Пабло Пикасо