Секции

20 April 2024 06:58

Учени със сензационно откритие: Противоположностите НЕ се привличат!

Теорията, че противоположностите се привличат, е мит - това твърдят учени, след като установиха, че хората биват привличани само от себеподобни, с които споделят еднакви възгледи и ценности. Изследването, определено като голяма промяна в разбиранията за връзките, открива, че хората с подобен мироглед се привличат и странят от тези, които не споделят техните вярвания.

Непознати, които се надяват да се сближат, е по-добре да се придържат към това, с което си приличат с другия, отколкото да се опитват да впечатлят човека с качества, които ги правят уникални, твърдят изследователите.

„Представете си непознати, които подхващат разговор в самолета или пък двойка на сляпа среща“, казва Анджела Банс, професор по психология в Уелизли Колидж.

„Още от първия момент на неудобни закачки огромна роля за бъдещите отношения играе това колко двама души си приличат. Ще установят ли контакт? Или ще се разминат? Тези най-ранни разпознавания на приликите са съществени за подобно решение.

Мнението ни е, че избирането на хора, подобни на нас, като партньори за връзка е изключително често срещано; толкова често срещано и толкова обхващащо различни нива от отношенията, че би могло да се опише като психологическо условие.“

Колко е важна приликата, за да се заформи връзка?

За да разберат това, учените от Уелизли и Канзаския университет са стигнали до 1500 най-различни двойки, включително романтични партньори, приятели и познати, и са ги помолили да попълнят въпросник за техните ценности, предразсъдъци, поведение и лични черти./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче