Секции

25 April 2024 13:28

"Български новини": Гърция и Турция все по-близо до военен конфликт!

Ердоган „дръпна въжето“ до край и последиците, както изглежда, ще бъдат разрушителни, коментират гръцки медии. Напрежението между Турция и Гърция става все по-осезаемо. В повишена готовност се намират Атина и Никозия за справяне с продължаващите турски провокации.

Поводът е започналите турски военни учения в района от днес 27 април, които ще продължат до 3 май. Гореща тема са забранените зони за плаване и полети в Източно Средиземно море между островите Скирос, Лесбос и Хиос. В този контекст, Турция отхвърля спазването на предвидените разпоредби на нормативните актове, в съответствие с които са длъжни да представят на гръцките власти плановете си за полети и плавания, пише "Български новини".

Турция твърди, че районът, в който се провеждат действията, попада в нейната област на отговорност като се възползва от различията между геологичните териториални води и националното въздушно пространство, нарушавайки своеволно и двете граници. В същото време продължава дейността на турския изследователски кораб „Барбарос“ който за пореден път нарушава кипърските териториални води именно в зоните за изследвания за наличие на газ и петрол.

Гръцките военни сили са в повишена бойна готовност като категорично заявиха, че са решени да предотвратят всякакви заплахи и провокации от турска страна. Гръцките бойни пилоти изпращат всеки ден съобщения на турците, че няма да позволят никакво оспорване на гръцкото господство, а Гръцкият флот е в готовност за справяне с всякакви предизвикателства./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче