Секции

24 April 2024 05:19

Всяка трета жертва на пътя по света - заради превишена скорост

Високата скорост е причина за смъртта на най-малко един от трима загинали при пътни катастрофи по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в доклад, публикуван преди Световната седмица за пътна безопасност, предаде АФП.

Няма никаква промяна в тази тенденция през последните години, каза за АФП говорителката на СЗО Лора Сминки.

Докладът, публикуван във връзка с четвъртата Световна седмица на ООН за пътна безопасност (от 8 до 14 май), поставя началото на кампанията "Намалете скоростта - спасете живот".

Предвидени са стотици прояви за повишаване на осведомеността - главно около училищата в Южна Африка, Бразилия и Китай, и най-вече в страни с ниски и средни доходи, където пътните катастрофи с фатален изход са най-много. "Скоростта е в центъра на световния проблем с пътните катастрофи", посочи в комюнике генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

Ако страните се заемат единствено с този основен риск, скоро ще установят ползите от по-сигурните пътища, било то като по-малко загинали или като траен положителен ефект за здравето от ходенето пеша или карането на велосипед, добави тя. По изчисления на СЗО намаляването на скоростта със средно 5% би довело до намаляване на пътните катастрофи с фатален изход с 30%.

Като цяло е установено, че почти всеки втори водач превишава разрешената скорост, посочва докладът. Друг проблем е, че едва 47 страни в света спазват добрите практики при една от най-важните мерки за управление на скоростта - ограничаването на позволената скорост в населените места до 50 км/ч и предоставяне на местните власти право да намаляват допълнително този лимит, главно около училищата.

Здравната организация препоръчва да се изграждат съоръжения, налагащи забавяне на движението, като кръгови кръстовища или т.нар. легнали полицаи, да се налага спазване на ограниченията за скоростта с помощта на ръчни или автоматични средства за контрол или чрез оборудване на новите автомобили с интелигентни устройства за адаптиране на скоростта и автономно аварийно спиране.

Около 1,25 милиона души умират годишно при пътни катастрофи по света - брой, който се запазва относително стабилен от 2007 г. насам. Според Световната здравна организация сред страните, постигнали най-значителен успех за намаляване на броя на загиналите и ранените по пътищата в последните години, са Холандия, Великобритания и Швеция./Дарик радио

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче