Секции

24 April 2024 13:43

Развръзката дойде! Три независими източника съобщиха кой е следващият президент на Франция!

Кандидатът за президент на Франция, лидер на движението „Напред” Еманюел Макрон води на втория тур на президентските избори пред своя опонент от партията „Национален фронт” Марин Льо Пен. Това съобщава белгийският вестник Soir, позовавайки се на данни от социологически проучвания на три изследователски института.

Изданието отбелязва, че Макрон печели 60% от гласовете, при това броят на празните и недействителни бюлетини може да се окаже голям. На свой ред, белгийският телевизионен канал RTBF предаде, че бившият министър на икономиката печели между 60% до 64% от гласовете.

Според закона във Франция публикуването на прогнози и резултати от екзит полове в страната е забранено до приключването на гласуването. Нарушението се наказва с глоба в размер на 75 000 евро. Но френскоезични медии в съседни страни, включително Белгия, Швейцария и Германия, традиционно публикуват данните от свои проучвания. По време на първия тур на 23 април прогнозите на RTBF се оказаха много близки с окончателните резултати, като отклонението бе само между 0,5% и 3%.

Преди балотажа държавната комисия по социологическите допитвания във Франция заяви, че всичките оценки на резултатите от гласуването преди 20:00 часа по парижко време не могат да бъдат разглеждани като достоверни./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче