Секции

19 April 2024 11:25

Село плаща по 2000 евро на всеки, който се засели в него

Отдалечено село в Северна Италия предлага да плати 2000 евро на всеки, който реши да се засели там. По този начин то опитва да предотврати обезлюдяването си, пише британският вестник Daily Telegraph.

Хората, които се установят в планинското село Бормида, на 420 м надморска височина в северозападната област Лигурия, могат да плащат само месечен наем от 50 евро.

В момента в селото живеят 394 души. Инициативата е опит да се предотврати превръщането на малкото селце в призрачен град заради напускането на младите хора, които се местят в близкия град Савона или по-надалеч. Кметът Даниел Галиано съобщи, че освен нисък наем, селото планира да предложи и „бонус“ от 2000 евро на всеки човек, който пожелае да се премести там. Според плана за наем малък имот ще струва само 50 евро на месец, а по-просторен – не повече от 120 евро.

Кметът съобщава, че решил да „предприеме мерки“ на фона на опразването на къщите и напускането на хора. „Не можехме да им предложим пазарна цена на наема, така че избрахме символично число и молбите заваляха – за нас беше важно да населим отново селото“, каза Галиано, цитиран от местните медии.

Планът, който е в сила от 2014 г., помогнал за нарастването на населението – от 390 на 394 души, въпреки загубата на 54 местни жители. В разцвета си през 50-те години на миналия век селото е имало повече от хиляда жители./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче