Секции

29 March 2024 07:47

Седемте предсказания на Бил Гейтс за следващите десетилетия

Бил Гейтс се оказа добър пророк. Още през 1999 той предвиди появата на уебсайтовете за сравняване на цените, смартфоните, социалните медии и ботовете. През последните години той продължава с пророчествата си. Ето седем от най-интересните от тях, пише Мегавселена.

1. През следващите 15 години 33 милиона души могат да загинат от пандемия за една година

На конференцията по сигурността в Мюнхен, Гейтс предупреждава, че бързо разпространяващ се въздушен патоген може да убие повече от 30 милиона души за по-малко от една година. Това може да бъде предизвикано от мутация, инцидент или терористична акция. Подобно предсказание може да звучи като сценарий на научнофантастичен филм, но подобни неща вече са се случвали на Земята. Най-очевидните примери са „Черната смърт“ – епидемията от чума, която през средните векове е отнела живота на милиони хора, при това във време в което връзките между жителите на отделните страни са били много по-ограничени от днешните. Или много по-скорошният пример, когато през 1918 г. така наречената „испанска инфлуенца“ води до смъртта на 50 до 100 милиона души.

2. Африка ще се изхранва изцяло сама

Това ще стане възможно благодарение на няколко структурни промени през идните години. По-добрите торове и новите устойчиви сортове ще доведат до стабилната връзка: по-добро изхранване – повече реколта. Наред с това развитието на инфраструктурата в „Черния континент“ ще допринесе за по-лесната връзка между производители и потребители. В същото време развитието и поевтиняването на смартфоните ще помогне за лесно комуникиране на информация свързана с цените на пазарите и прогнозата за времето.

3. Животът на бедните ще бъде променен от банкирането със смартфони

Електронната система за банкиране ще позволи и на по-бедните да имат дигитални банкови сметки. През 2030 г. 2 милиарда души, които нямат банкови сметки днес, ще имат дигитални влогове и ще получават и плащат пари чрез мобилните си телефони.

4. През 2035 г. няма да съществуват бедни страни

Гейтс дава за пример сериозните промени настъпили в света само през последните няколко десетки години. Настъпването на глобализацията, много по-лесните връзки между хората на Земята, мигновеното разпространяване на информацията, развитието на инфраструктурата и др., способства за дългосрочен икономически растеж и рязко намаляване на гладуващите хора на Земята.

5. До 2030 енергийна революция основана на чистата енергия ще промени живота на планетата.

Гейтс прогнозира, че инвестиции в иновативни енергийни технологии ще променят света през следващите 15 години.

6. Много днешни професии ще изчезнат, заменени от автоматизация и изкуствен интелект

Гейтс прогнозира, че през следващите двадесетина години много хора ще бъдат изместени от роботи на работните си места. За да не се увеличи безработицата, Гейтс предлага въвеждането на роботите да бъде облагано с данъци, а освободените от работа хора да бъдат преквалифицирани и да заемат работни места в социалната сфера, в области като грижа за възрастните и за децата.

7. Полиомиелитът ще изчезне напълно от планетата през 2019 г.

Превенцията на това заболяване доведе до разпространението му само в три страни днес. Според Гейтс добрата информация за взиманите мерки и стриктното им прилагане ще освободи света от това заболяване още идните две години./БЛИЦ

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче