Секции

28 March 2024 20:28

Малтретират български гражданин на летището в Бейрут

Вчера в Бейрут, Ливан абсолютно неправомерно и без никаква причина е бил задържан българският гражданин режисьорът Юсеф Ал-Ахмед. За това алармира българската журналистка Оля Ал-Ахмед. Около 22.30 ч. тази вечер тя публикува пост, в който разказва, че младежът е имал отдавна закупен билет с гръцката компания Aegean Airlines по маршрут Бейрут – Атина- Москва.

С него от Бейрут с работна виза за Русия и работен договор с телевизия Russia Today е трябвало да излети братовчедка му – инвалид с един неподвижен крак и патерици, и още двама – момче и момиче, също назначени официално на работа в една от водещите руски медии.

На летището в Бейрут ги спират. Изведнъж на цялата група им съобщават, че не могат да ги качат в гръцкия самолет, тъй като междувременно е излязла наредба, че сирийски граждани нямат правото да се намират на територията на Гърция транзит, ако няма транзитни визи. Да обаче никъде в сайта на авикомпанията, от която са закупени онлайн билетите това не е посочено и никой от авикомпанията не си е направил труда да предупреди пътниците за това, преди да закупят билетите.

След като биват спрени на летището в Бейрут, българският гражданин Юсеф Ал-Ахмед намира представителя на авиокомпанията и го моли за съдействие. Младежът посочва на баджа му, който показва, че именно той е представителя на авиокомпания Aegean Airlines, и му обяснява най-спокойно, че е българин, български гражданин – гражданин на страна членка на ЕС и никой няма правото да му забрани да се качи в гръцки самолет с български паспорт, тъй като ние сме с безвизов режим със съседна Гърция.

На всичкото отгоре той е дошъл по същия маршрут. Юсеф настоява да се качи сам със закупения си билет, тъй като има пълното законно право на това, а на останалите да им бъдат върнати парите.

Служителят на авиокомпания Aegean Airlines, който бил местен ливанец, поискал паспорта на младежа. След като дълго го премятал пренебрежително, му казал: „ Ей, сирийско долно куче! Я не се прави , че не знаеш арабски и че нямаш сирийско гражданство! Няма да те пусна в тоя самолет, нещастник сирийски такъв!“ И му прибира паспорта в джоба си. След броени минути лицето, официален представител на гръцката авиокомпания Aegean Airlines, извиква 15 полицая от най-различни подразделения – гранична, военна полиция, службите за сигурност и др.

Те без никакви основания арестуват българския гражданин Юсеф Ал-Ахмед и го тикат в стая за разпит при офицер, който категорично отказва да говори на английски, тъй като не говорил английски, и настоява разговорът да се провежда на арабски. През цялото това време паспортът на лицето неправомерно е отнет, без да се обясни причината, и не му се връща.

Междувременно самолетът на Aegean Airlines е излетял за Атина. Билетите изгарят. Докато се води разпитът на българския гражданин, той понася един куп обиди и подигравки за това, че е от сирийски произход. След което офицера си позволява да пише нещо наръка на страниците на паспорта му. Близките на младежа звънят за помощ в Българското Посолство в Бейрут.

Гласът на дежурния любезно отговаря , че „днес е петък, почивен ден и посолството не работи“. Да, но консулът е длъжен да е на разположение 24 ч при такива екстрени ситуации, особено в страна като Ливан. След като няколко души звънят с апел за помощ, мъжки глас от българското посолство дава телефон на който с смс да пратят телефона на задържаното лице.

Така никой обаче и не идва на помощ от Посолството ни в Бейрут, нито влизат във връзка с младежа. След цяла нощ малтретиране и дискриминиране на българския гражданин на сутринта той е бил пуснат. Налага се цялата група от 4 човека да купуват наново билети за Москва през Катар, Доха на безумно скъпа цена и по безумен маршрут, за да стигнат до руската столица, където българският младеж е студент 3 година режисура, а тримата младежи – сирийци са официално назначени с трудов договор на работа в телевизия „Русия днес“.

Бих искала от тази трибуна да уведомя всички заинтересовани институции, че са налице няколко нарушения с български гражданин - от страна на служил на гръцката авикомпания Aegean Airlines и ливанските служби, включително и нарушения на човешките права ! Незаконно задържане, многобройни обиди засягащи националната принадлежност, пренебрежително отношение към гражданин на страна членка на ЕС.

Кой ще поеме отговорността за загуба на над 3500 долара за самолетни билети и за огромния преживян стрес на тези младежи?!? Морален и материален ущърб ! Кого да съди българският режисьор, живеещ в Москва – Юсеф Ал-Ахмед, пита журналистът Оля Ал-Ахмед./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче