Секции

19 April 2024 12:57

Змийчетата на Богородица изпълзяха отново! Вижте поверието

"Змийчетата на Богородица" отново изпълзяха на остров Кефалония. Мистичните студенокръвни се появяват в района всяка година в периода между 6 и 15 август. Вярващите смятат, че ако те не се появят предстои сериозен природен апокалипсис.

Досега змиите са изпълзявали само 2 пъти - през 1940 г., в началото на Втората световна война, и през 1953 г., когато било катастрофалното за острова земетресение. Жителите на селата Маркопуло и Аргиния на остров Кефалония смятат хилядите змийчета за свещени, събират ги, защото в тези дни те не хапят, и ги носят в стъклени буркани в прочутия местен манастир "Св. Богородица Лангобарда".

Там змийчетата пълзят по пода и по телата на енориашите, радвайки се на особено внимание. След празника на Св. Богородица на 15 август те изчезват. Змийчетата се свързват още и с предание, че са спасили манастира "Св. Богородица Лангобарда" от пиратско нашествие през 16 век. Тогава в отговор на молитвите на монахините манастирът и околността се изпълват със змии, които стряскат пиратите и те напускат обителта.

Змийчетата на Богородица са невероятна атракция за вярващите от цял свят, защото те имат кръстове по шарките на главите и на езичетата. Туроператорски агенции от Западна Европа всяко лято правят специални турове до острова в тези дни, в България обаче това чудо е малко популярно и много малко - главно духовници, са успявали да го видят.

Кефалония (на гръцки: Κεφαλλονιά) е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Островът е с площ от около 800 кв.км. Най-високата точка е планината Еном (1628 м.). Кефалония се намира в сеизмична зона. В 1953 г. островът пострадва значително от земетресение.

Най-големият град и столица на едноименната провинция е Аргостолион. Населението на острова е 42 088 души.

Според една от версиите островът получил името си от митологическия герой Кефал (Cephalus). Кефал бил син на Хермес. След като Кефал помогнал на Амфитрион във война и за награда той му дал острова, който днес носи неговото име. Според друга версия името означава – „остров с глава“ и е свързано с името на скалата Кефалус.

Жителите на гръцкия остров Кефалония (най-големия от Йонийските острови по западното крайбрежие на Гърция) вече векове имат странен обичай. Всяка година в продължение на четири века те събират малките змии с кръстчета на главата и езика, които се появяват всяка година по едно и също време в селата на югозападната част на острова. Наричат ги „змийчетата на Богородица“ не само заради кръстчетата по шарките им, но и заради една легенда, свързана с историята на острова.

На мястото, където през 14 век местните жители намират по чудодеен начин икона на св. Богородица, е съградена църква, а по-късно – и прочутият манастир „Св. Богородица Лангобарда“, посветен на Божията Майка. През 16 век островът бил нападнат от пиратите на Барбароса. Монахините отправили молитва към Божията Майка да ги спаси и когато пиратите стигнали до манастира, видели, че той е обитаван единствено от змии. Големият им брой ги изплашил и накарал да изоставят обителта. Населението е създало и песни за това, как Богородица превърнала монахините в безобидни змии, за да ги опази от нападателите.

Местните жители считат змиите за чудотворни и след появата им внимателно ги събират по улиците на селата, слагат ги в съдове и ги носят в манастира на св. Богородица. Всяка година те се появяват по едно и също време – в периода от 6 до 15 август. Тази година обаче змийчетата не се появиха и хвърлиха в паника жителите на острова.

Досега това се е случвало само 2 пъти – през 1940 г., когато започва Втората световна война, и през 1953 г., когато било катастрофалното за острова земетресение. За щастие сега змийчетата се появили отново, макар и с 24 часа закъснение. Жителите го отдават на скорошните големи пожари на острова, които опожариха големи площи неотдавна./Вестник Марица

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче