Секции

26 April 2024 01:51

Зоран Заев: С България станахме не само приятели, а и съюзници

С България станахме не само приятели, съюзници станахме след договора", каза в интервю за Би Ти Ви премиерът на Македония Зоран Заев. Той коментира подписания с България договор за добросъседство, като допусна, че до края на годината документът ще бъде ратифициран от македонския парламент.

Македонският премиер посочи, че критиците са казвали, че страната му ще загуби от договора, но сега се виждало, че тя само печели.

Заев изтъкна, че за няколко месеца Македония от страна, скарана с всичките си съседи, се е превърнала в страна, която е в добри отношения с тях. " С Гърция градим приятелството, останал е един политически проблем – името, но ще го уредим и него", уверен е той. Заев посочи, че вероятно в това отношение ще бъдат направени отстъпки и от двете страни, като отчете, че Атина също е смекчила позициите си.

"Делбите носят кавги, а кавгите носят бедност и не носят перспективи", заяви Заев. На въпрос за историята и личностите от миналото той посочи, че България и Македония имат обща история. Попитан за езика, на който се води интервюто (то беше без преводач), той каза: "И на български, и на македонски, и на струмски диалект. Ние говорим, за да се разберем". Той добави, че в Македония има повече от една националности и посочи, че в парламента вече е законопроект, който дава повече права за употребата на майчиния език. "Македония е модерно общество и е абсолютно в правото на всеки гражданин да се определя", посочи Заев.

По отношение на изграждането на пътища между България и Македония, Заев каза, че вярва, че това ще е един от приоритетите на целия регион.

На въпрос за проекта "Скопие 2014" и дали построените в последните години статуи ще останат в центъра на Скопие, Заев каза, че на него лично те не му допадат. Изтъкна,че във време на световна финансова криза за този проект са похарчени 700 млн. евро и правителството още има да плаща фактури за стотици милиони. "В Европа хората градят модерни сгради, в Македония повторно се строеше барок, за да могат да ни върнат в средните векове", смята той. "Знаете от колко години сме пред вратите на Европа, от 2005 г., и вероятно ще сме там още години", каза още Заев. По думите му в Македония е приключила тежка политическа криза, която всички се надяват да не се повтаря. / Източник инфо и снимка: Дневник/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче