Секции

15 December 2018 07:29

Гърция е блокирана от 24-часова стачка в транспорта

Гърция осъмна в петък без транспортни услуги, след като служителите от сектора излязоха в 24-часова стачка. Фериботи и кораби останаха закотвени на пристанищата, а метрото в Атина не работи за цяло денонощие. В железопътния и автобусния транспорт също има нарушения. Спирането на метрото, ползвано на ден от един милион пътници, блокира придвижването в близо 4-милионната столица. Пристанищните работници и лекарите от държавните болници също не отидоха на работа. Стачката бе организирана срещу проектозакона за допълнителни икономически мерки, включително ограничаване на правото на работещите да протестират.

Пред сградата на финансовото министерство се събраха няколкостотин членове на синдиката ПАМЕ, които издигнаха плакати с надписи „Долу ръцете от придобивките на работниците“.

Никос Папагеоргиу – служител в хотел: „Правителството иска да отмени свещеното право на поколения работници да протестират. Управляващите имат една цел: никой да не може да реагира по организиран начин чрез синдикатите на мерките, които те приемат или смятат да приемат“.

Ефи Чагиу – банков служител: „Няма да позволим на кабинета да приеме този ужасен проектозакон, който криминализира дори волята на работниците да се противопоставят на плановете на работодатели и правителства“.

Проектозаконът, който се обсъжда в парламента и трябва да бъде гласуван на 15 януари, включва нови икономически мерки с намаляване на помощите за многодетни семейства, увеличаване на годините за пенсия и на осигурителните вноски.

Международните кредитори на Гърция се надяват, че новият закон ще ограничи продължителността на стачките и ще доведе до подобряване на производителността.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Пазарувате ли онлайн за коледните и новогодишни празници?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче