Секции

20 April 2024 00:00

Сърбин хвърли граната по посолството на САЩ в Подгорица, а после се самовзриви

Черногорската полиция разкри, че сръбският гражданин Далибор Яковик е хвърлил бомбата по посолството на САЩ в Подгорица. Според местния вестник Виести Яковик е живеел в Подгорица, но е роден в Кралево, Сърбия. Той е служил в армията на бивша Югославия през 1999 г и бил награждаван за изпълнен дълг към отечеството. Според профила му във Фейсбук, е бил противник на влизането на Черна гора в НАТО.

Яковик хвърли ръчна граната по посолството 30 минути след полунощ, а след това се самовзриви с друго взривно устройство.

Няма пострадали от инцидента, както и значителни щети по сградата на посолството. То е поставено в режим на засилена сигурност и гражданите са посъветвани да стоят далеч от комплекса.

Охранител от близък спортен център споделя пред Франс прес, че е чул две последователни експлозии, полицията е пристигнала бързо и тялото на нападателя е било отнесено.

На сайта си посолството на САЩ в Подгорица препоръча на американските граждани да избягват района. Временно се преустановява и издаването на визи.

В ранните часове на четвъртък в района на дипломатическата сграда има засилено присъствие на тежковъоръжени полицаи.

Черна гора е независима от малко повече от 10 години, а миналата година стана член на НАТО. Последните парламентарни избори бяха белязани с разкриването на заговор от руски и сръбски националисти за извършване на въоръжен преврат с цел да се попречи на страната да влезе в Алианса.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да е приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.


Киркекор