Секции

15 December 2018 06:56

Юнкер призова Тереза Мей да преведе речите в договори

Великобритания трябва „да преведе речите в договори“ и да представи детайлен план за отношенията с ЕС след Брекзит, каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в началото на дебата в Европейския парламент. Лидерите на блока притискат британския премиер Тереза Мей да изясни как си представя бъдещите отношения, преди те да очертаят своята позиция за бъдещото икономическо партньорство на срещата на върха по-късно този месец.

Жан-Клод Юнкер – председател на ЕК :

„Тъй като часовникът започна да отброява изтичането на една година, сега е времето за превеждане на речите в договори, за да се превърнат ангажиментите в споразумения, мащабни предложения и желания за бъдещи връзки в конкретни приложими решения.“

Според Юнкер от „особено значение“ е Великобритания да излезе с конкретни предложения за границата между управляваната от Лондон Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в ЕС. Намираме се на кръстопът, необходимо е да няма отстъпление от постигнатите досега договорености, заяви зам.-министър Моника Панайотова от името на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя отбеляза необходимостта от траен напредък в преговорите. Мнозинството от евродепутатите изрази мнение, че и ЕС, и Великобритания губят от решението на повечето британски избиратели за Брекзит. ЕНП подкрепи прилагането на временен срок до пълното оттегляне на Великобритания, но при спазване на свободата на движение.

Социалистите и демократите определиха преговорите като „титанично усилие“. Стоките не са по-важни от хората, в преходния срок изцяло трябва да бъде прилагано правото на ЕС, настояха те.

Днес Ви питаме:

Пазарувате ли онлайн за коледните и новогодишни празници?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче