Секции

20 April 2024 07:52

В Полша отбелязват 75 години от въстанието във варшавското гето

В Полша отбелязват 75 години от въстанието във варшавското гето – най-значимата съпротива на евреите по време на Втората световна война. То е предизвикано от кампания за окончателно изселване на евреите в гетото към концентрационни лагери.

Полският президент Анджей Дуда водеше церемониите във Варшава по повод годишнината. На нея присъстваха високопоставени личности, сред които министър-председателят, Израелският посланик, президентът на Световния еврейски конгрес и представители на еврейската общност. Те се събраха пред монумента в памет на жертвите от гетото. Присъстващите бяха закичени с жълти глухарчета – символ на въстанието. Анджей Дуда поздрави героите за смелостта, отдадеността и куража им.

Въстанието във варшавското гето е започнало през 1943 година като акт на съпротива, след като евреите отказват да се предадат на полицията. Продължава близо месец, като 6000 души са загубили живота си по време на въстанието, като по-голямата част от оцелелите са пратени в концентрационни лагери.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключа към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.


Алберт Швайцер