Секции

19 April 2024 09:33

Иран, Русия и Казахстан заявиха, че ще прилагат условията по Иранското ядрено споразумение

Държавните лидери на Иран, Русия и Казахстан потвърдиха, че ще прилагат условията по Иранското ядрено споразумение. Това стана на пленарна сесия по повод 18-тата среща на Съвета на страните членки от Шанхайската организация за сътрудничество в град Циндао, източен Китай.

Хасан Рохани – президент на Иран:

„Моята страна е изпълнила всички условия по сделката. Вече 11-ти път Международната агенция за атомна енергия проверява това и потвърждава, че сме изрядни относно спазването на споразумението. Всички страни от него са длъжни да премахнат санкциите срещу Иран, както пише в споразумението. Те трябва да осигурят пълна подкрепа на Иран при изпълнението на сделката.“

Иранският президент каза, че страните от ООН трябва да се придържат към резолюция 2231, от 20 юли 2015 година, която подкрепя международното ядрено споразумение. В началото на миналия месец, Съединените щати се оттеглиха от сделката, предизвиквайки смут на международната политическа сцена. На пленарната сесия в Циндао, руският държавен глава заяви, че е обезпокоен заради напускането на Съединените Щати.

Владимир Путин – президент на Русия:

„Разбира се, не можем да не сме разтревожени. Оттеглянето на Съединените щати може допълнително да усложни ситуацията и да внесе нестабилност. Русия подкрепя безусловното и постоянно придържане към ядреното споразумение.“

Президентът на Казахстан – Нурсултан Назарбаев – подкрепи руския президент като каза, че страната му призовава за придържане към условията за ядрената програма на Иран, договорени в международното споразумение от 14 юли 2015 г. То включва Германия, ЕС и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Китай, Франция, Русия, Великобритания и Съединените Щати.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче