Секции

28 March 2024 22:45

Темпото на растеж на заплатите във Великобритания се забавя

Ръстът на заплатите във Великобритания се забави неочаквано през първото тримесечие на 2018 г въпреки нарастването на новоразкритите работни места. По този начин Централната банка на страната ще изчака по-ясни знаци, че икономиката е готова за повишаване на основните лихвени проценти. Въпреки загубата на инерция, отчетена от националното статистическо бюро, общите приходи на работниците и служителите, включително бонусите, са нараснали с 2.5% на годишна основа през април – понижение с половин процентен пункт спрямо първите три месеца на годината.

Също на годишна база растежът на заплатите е отбелязал спад за пръв път от над година насам – 2.8 на сто в сравнение с прогнозите за задържане на растеж от 2.9 на сто, сочи изследване на Ройтерс. На този фон се създават повече работни места от очакваното – 146 000 през април. Нивото на безработицата пък се е задържало на 4.2% през първото тримесечие – най-ниското от 1975 г.

Крейг Ерлам – пазарен анализатор:

„Докато безработицата е ниска, което предполага раздвижване на пазара на труда, виждаме умерен темп на растеж на заплатите. Това се дължи на повишението на инфлацията, което увеличава разходите за живот. От друга страна, имаме дефицит на работници от ЕС на британския пазар. В тази ситуация е интересно да се види как ще реагира Централната банка. Ако тя не повиши основните лихви тази година, това ще навреди на доверието към нея като надзорна институция.

Банк ъв Инглънд очаква темпото при растежа на заплатите постепенно да се повишава през второто тримесечие, което вероятно ще тласне нагоре и цените на заемите през периода.

Домакинствата, чиито разходи са основен двигател на британската икономика, претърпяха двоен удар миналата година – забавен темп на растеж при заплатите и скок на инфлацията.

Централната банка прогнозира, че заплатите ще нараснат до 2.75% до края на 2018 г и ще стигнат 3.5% до края на 2020 г.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче