Секции

23 February 2019 14:53

Турция се изправя пред ново предизвикателство – президентска система на управление

9 юли 2018 бележи началото на „нова ера“ в Турция, по думите на самия ѝ президент Реджеп Тайип Ердоган – победителя от изборите на 24 юни, който полага клетва в парламента, за да заеме същия пост, който има от 2014 г, но с нови, разширени правомощия.

Първият указ на президента ще бъде за състава на новия кабинет, а в петък ще е първото му заседание. Това е кулминацията на процес със 74 поправки в конституцията, дал на президента възможността да бъде и държавен, и правителствен ръководител. Указ, публикуван миналата седмица, вече промени закони, някои от които създадени през 1924 г. Ердоган казва, че промените ще му помогнат да управлява по-ефикасно и без напрежение в институциите и ще може по-успешно да се справя с проблемите на икономиката и сигурността – твърдения, които на запад се гледат с подозрение.

Президентът ще може да управлява с укази, които обаче не могат да противоречат на действащото законодателство; ще назначава кабинета и част от най-високопоставените магистрати („полагат“ му се 4 места в Съвета на съдиите и прокурорите), както и вицепрезиденти. Държавният глава също така ще отговаря за бюджета; ще може да въвежда извънредно положение (и докато то е в сила, да издава укази дори в разрез с основни човешки права); ще може да разпуска парламента, с което автоматично да предизвиква предсрочни избори. Чрез т.нар. Държавен надзорен съвет ще има по-голяма власт над институции като въоръжените сили, тъй като съветът ще може да започва административни разследвания за действията им. На теория ще има право на два мандата, на практика – неясно на колко.

Постът на премиера се заличава (досегашният министър-председател Бинали Йълдъръм бе номиниран от управляващите за председател на парламента). Парламентът вече има повече депутати (600 вместо 550), без право да контролира изпълнителната власт, но при мнозинство от близо две трети ще може да сваля президента. Подобно на други президентски републики победата на партията му в парламента ще води до силно припокриване на законодателната и изпълнителната власт.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Купуват ли си нездравословна храна Вашите деца?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче