Секции

16 April 2024 17:21

Русия и Украйна проведоха разговори за транзита на газа с посредничеството на ЕК

Европейската комисия, Русия и Украйна се разбраха да разработят пътна карта за бъдещи срещи, на които да обсъдят транзита на руски газ към Европа през Украйна след 2019 година, когато изтичат договорите между „Газпром“ и „Нафтогаз“. Това става ясно от провела се в Берлин тристранна среща. Целта на преговорите е да бъде намерено надеждно решение, което да е в интерес на двете страни, съобщи германското министерство на енергетиката.

Петер Алтмайер – министър на икономиката и енергетиката на Германия:

„Очакваме да има трудни дискусии, но е възможно да се намери решение. Ако се постигне консенсус, това ще бъде важен сигнал, който би подкрепил Минския мирен процес.“

Германското икономическо и енергийно министерство беше домакин на срещата, в която участваха руският енергиен министър Александър Новак, украинският министър на външните работи Павло Климкин и еврокомисарят за Енергийния съюз Марош Шефчович. ЕК е медиатор в разговорите между Москва и Киев. Шефчович коментира, че времето притиска страните и до 1 януари 2020 година трябва да има дългосрочно решение за транзита на газ през Украйна, а преговорите ще бъдат много сложни.

Марош Шефчович – еврокомисар за Енергийния съюз:

„Удовлетворен съм, че започнахме този тристранен процес с Русия и Украйна, защото времето минава бързо. В края на 2019 година приключва сегашният договор за транзит на газ между Русия и Украйна и дотогава трябва да постигнем споразумение за 2020 г.“

Участниците са представили своите позиции, на чиято основа ще бъде работено в следващите срещи. Очакванията са, че те ще започнат през есента на ниво експерти от трите страни. Припомняме, руският президент Владимир Путин за пореден път увери на срещата с американския си колега Доналд Тръмп в Хелзинки, че страната му не цели да заобиколи Украйна като транзитна страна със строителството на втора тръба от газопровода „Северен поток 2“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче