Секции

19 April 2024 12:46

Над 400 души пострадаха при антиправителствените протести в Румъния

Над 400 души пострадаха при антиправителствените протести в Румъния. 65 от тях са били приети в болница, съобщават местни медии.

По време на демонстрациите, които са били в по-голямата си част мирни, някои от протестиращите са започнали да замерят жандармеристите, охраняващи протеста, с различни предмети. Това предизвикало сблъсъците, които полицията потуши със сълзотворен газ и водни оръдия. 9 от служителите на силите за сигурност също са пострадали.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди силовата намеса на жандармерията в протестите. „Опитът да се ограничи волята на хората чрез силова реакция на органите на реда е осъдително решение“, заяви той.

Демонстрациите бяха организирани от представители на Румънската Диаспора, но към тях се присъединиха и граждани, които живеят в страната. На протеста в Букурещ са се събрали над 100 хиляди души. Близо още 50 хиляди души изразиха недоволството си срещу правителството и в други румънски градове.

Протестите са срещу действията на лявото правителство и решенията му за правосъдните закони в страната. Жителите на Румъния настояват още лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който ръководи Камарата на депутатите, да си подаде оставката. През юни той беше осъден на 3 години и половина затвор за корупция.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче