Секции

25 April 2024 22:24

Италия поиска нови правила за разпределяне на европейските средства след трагедията в Генуа

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини разкритикува правилата на ЕС за изразходване на европейските средства и намекна, че трагедията със срутения мост в Генуа е резултат и от ограниченията на Евросъюза за разпределение на европейските средства в точно определени проекти.

Пред репортери в южния италиански град Катания Салвини, който е лидер на евроскептичното движение Лига, оглавяващо коалиционния кабинет, заяви, че трагичният инцидент показва колко е важно да се увеличат публичните инвестиции в инфраструктура. Той добави, че ограниченията от страна на ЕС могат да представляват риск за живота на европейските граждани.

Според него, ако подобни ограничения не помагат на Италия да има сигурни пътища и училища, то тогава вероятно няма смисъл правителството на страната да ги спазва.

Вътрешният министър и вицепремиер на Италия отказа да поеме отговорност за срутването на моста в Генуа, заради което загинаха 42 души. Според него, липсата на контрола по поддръжката очевидно е завещано от предишните управляващи.

Но случилото се може да бъде повод за това, Брюксел да вземе решение за повече разходи в сектора на публичните инвестиции, заяви Салвини.

Президентът на страната Серджо Матарела заяви, че институциите трябва да са наясно с необходимостта за превенция и обновяване на пътно-транспортната мрежа.

Междувременно стана ясно, че фирмата, обслужвала поддържката на моста, е акционерно дружество, което е част от голямата група Атлантиа. Основен акционер в компанията е фамилията Бенетон – собственик и на известната текстилна и модна компания.

Луиджи ди Майо, който е лидер коалиционната партия 5 звезди, поиска оставките на ръководството на компанията, която по думите му не е осигурила безопасната експлоатация на съоръжението. Вътрешният министър Салвини настоява за прекратяване на концесията с дружеството, което поддържа съоръжението.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче