Секции

19 April 2024 21:49

Унгария започна медийна кампания срещу резолюцията на ЕП

Правителството на Унгария започна медийна кампания срещу резолюцията на Европейския парламент, в която се изразяват опасения относно системните проблеми, свързани с върховенството на закона, пише европейската редакция на „Политико“.

В първи видеоклип, създаден като част от кампанията и публикуван на страницата на правителството в социалната мрежа Фейсбук, се твърди, че „мнозинството от ЕП иска да ни заглуши, защото защитаваме родината си и Европа“.

Кампанията е в отговор на одобрението на резолюция от ЕП, с която се призовава Европейският съвет да наложи санкции срещу Будапеща заради онова, което в Страсбург определиха като системни проблеми с независимостта на съдебната система, свободата на медиите и правата на бежанците и малцинствата.

Унгарското правителство заяви по-рано през седмицата, че ще оспори решението в Европейския съд в Люксембург, подчертавайки, че гласуването не е валидно, защото не е взело предвид броя на депутатите, гласували „въздържал се“. Говорител на Европейския съд заяви, че все още няма получена официална жалба от унгарското правителство. Съдът също така е обсъдил гласуването в ЕП и е стигнал „до заключението, че не е компетентен да преразглежда процедурата на друга институция“, обясни говорител на австрийското председателство пред „Политикo“.

Междувременно на срещата в Залцбург председателят на ЕНП Жозеф Дол е заявил, че няма да изключи унгарската ФИДЕС на Орбан от консервативната формация. „Медиите не могат да ме накарат да изгоня Виктор Орбан“, е казал Дол. Той обясни, че партията му ще следва правилата си и ще изчака процедурата по чл. 7 да достигне до заключение. След вота на Европарламента миналата седмица сега правителствата в Съвета на ЕС трябва да решат дали Унгария е в риск от „сериозно нарушаване“ на ключови ценности на блока.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер