Секции

25 April 2024 09:19

20 000 души поискаха равно заплащане на двата пола в Швейцария

Около 20 000 души се събраха в швейцарския град Берн, за да призоват за равенство в заплащането на двата пола. Организаторите заявиха, че много жени са готови да започнат стачка, ако швейцарските парламентаристи не редуцират разликите в заплатите. Жените „са уморени от сексизъм и дискриминация, от неравенство в заплащането“, се казва в изявление на най-голямото обединение в страната „Униа“. В него членуват повече от 40 организации.

Жаклин Верлен – актриса:

„Посланието е пределно ясно. Докато не получим равно заплащане с мъжете, докато не бъдат предприети действия и не бъде въведен контрол върху равенството при заплащането, ние ще излизаме на улиците. В момента съществува разлика от около 20 процента между мъжете и жените при равни умения“.

Демонстрацията бе в подкрепа на решението на долната камара на швейцарския парламент да обсъди в понеделник ревизия на закона, насочена към налагане на повече надзор над разпределението на заплатите в големите компании. Демонстрантите размахваха плакати, изискващи „Равенство сега“ и протестирайки „Еднаква работа – различна заплата“.

Равенството между половете е заложено в швейцарската конституция от 1981 г. насам. Но жените все още печелят средно с 20% по-малко от мъжете в богатата алпийска страна – „скандален процент“, твърди „Униа“. Долната камара на парламента в Берн трябва да обсъди ревизия на законопроекта в понеделник. Обществените организации искат жените, които са дискриминирани, да имат право на компенсация, както и глоби за фирми, които позволяват да се запази разликата в заплащането.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче