Секции

29 March 2024 03:02

Почистват Голямото тихоокеанско сметище с нова технология

Нова технология ще почиства Тихия океан от пластмасови отпадъци. Кораб, който тегли 600-метрова гъвкава система за събиране на отпадъци в океаните, потегли миналия месец от Сан Франциско към зоната на т.нар. Голямо тихоокеанско сметище – района между Калифорния и Хавай с концентрация на отпадъци, чиято площ е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас. Очаква се в сряда той да пристигне в замърсената част на океана и да започне работа.

Боян Слат – Оушън клийнъп:

„Очакваме с нетърпение да занесем първата пластмасова торбичка на брега на океана. Това ще означава, че имаме ефективна технология. Ще рециклираме отпадъците и ще ги превърнем в красиви предмети, които хората няма да искат да изхвърлят в океана“.

Гъвкавата конструкция достига дълбочина от 3 метра. С нея могат да се събират различни размери пластмасови отпадъци. За момента е пусната само една система. От организацията са категорични, че използването на 60 такива системи за почистване биха изчистили половината от отпадъците в района само за 5 години. Те си поставиха още по-амбициозната задача до 2040 г. да бъдат изчистени цели 90% от пластмасовите отпадъци в Световния океан.

Природозащитници припомнят, че пластмасата е най-големият враг на природата, тъй като се разгражда много бавно. А Морската вода я охлажда допълнително и по този начин удължава и без това продължителния процес на разграждане посредством слънчева светлина и топлина. Освен това, хиляди морски животни умират заради това, че поглъщат пластмасови отпадъци или се оплитат в някои от тях.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче