Секции

26 April 2024 02:43

САЩ заплашиха да спират канадци на границата заради бизнес с канабис

САЩ заплашиха да спират на границата с Канада хора, занимаващи се с бизнес с канабис. Само преди ден Отава официално легализира марихуаната с цел развлечение. За съседите от Вашингтон обаче, реформата може да доведе до негативни последици и от Белия дом вече мислят за контра-мерки.

Канадските частни търговци, занимаващи се с продажбата на канабис, както и всичко около производството му, имат повод за притеснение. Властите в САЩ предупредиха, че на границата ще бъдат спирани всички, които имат намерение да разпространяват бизнеса с опиата. Ако гражданин дойде с ясната цел да развива или разширява дейността си, свързана с марихуаната, той няма да бъде допускан в страната, заявиха от американските гранични власти.

Новината съобщи Ал Джазира часове след като стана ясно, че Канада вече е втората държава в света, която напълно разрешава продажбата и употребата на марихуана с развлекателна цел. Какви ще бъдат ефектите от тази реформа върху отношенията между САЩ и Канада тепърва ще стане ясно.

Бизнесът и печеленето на пари от канабис са една от основните причини властите в Отава да легализират марихуаната. Правителството на Джъстин Трюдо още в предизборната си кампания заяви, че иска да се пребори с черния пазар и приходите от данъци се очаква да бъдат близо 400 млн. долара. Пазарът на канабис ще достигне между 4.2 млрд. щатски долара и 8.7 млрд. Остават обаче въпросите за здравето на граждани и безопасността. Местните власти пък се притесняват как на практика ще бъде контролирана употребата на веществото. Друга въпросителна остава какви ще бъдат наказанията за шофьори, карали след употреба на канабис. Междувременно пред много кофишопове в страната вече се появиха опашки от желаещи да изпушат на спокойствие своята доза марихуана.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче