Секции

25 April 2024 07:56

Меркел: Германия спира износа на оръжия за Саудитска Арабия

Износът на оръжия за Саудитска Арабия е невъзможен при тези обстоятелства. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, за което се предполага, че е извършено със знанието на официален Рияд.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Първо, ние осъждаме този акт по най-решителен начин. Второ, има спешна нужда от изясняване какво се е случило – засега това не е станало, не е ясно кои лица са отговорни за убийството. И трето, износът на оръжия за Саудитска Арабия не може да продължи при настоящите обстоятелства.“

Саудитска Арабия е вторият по големина пазар за германски оръжия след Алжир. По данни на агенция ДПА към 30 септември германското правителство е разрешило износа на оръжия за Рияд на стойност 416.4 милиона евро.

На предизборно събитие, част от кампанията за регионалните избори в провинция Хесен следващата неделя, Меркел обеща законодателни промени, които да ограничат замърсяването на въздуха от автомобилите на бензин и дизел. Конкретно за Хесен азотните емисии, отделяни от дизеловите коли съвсем леко надвишават разрешените норми, каза канцлерът.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче