Секции

28 March 2024 10:52

Комисия на ЕП призова за по-бързо приемане на България и Румъния в Шенген

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент призова за възможно най-бързо приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение.

Евродепутатите настояват двете държави да бъдат приети едновременно и със сухопътните, и с морските и с въздушните си граници. Членовете на комисията по правосъдие и вътрешни работи допълват, че осъществяваните сега гранични проверки при пътуване от и до Шенгенското пространство имат отрицателно икономическо въздействие.

Призивът е отправен към Съвета на Европейския съюз, като се отбелязва, че от сегашното положение губят не само двете държави, но и останалите членки на съюза. Парламентарната комисия посочва, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията.

Предвижда се през декември Европарламентът да гласува доклад, в който се съдържа отправеният призив от комисията по правосъдие и вътрешни работи. От 2011 г насам евродепутатите неколкократно приемаха необвързващи решения в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенгенската зона.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша.


Марк Твен