Секции

20 April 2024 14:24

ЕНП избра Манфред Вебер за кандидат за председател на ЕК

Германецът Манфред Вебер ще води листата на Европейската народна партия на изборите за ЕП следващата година, след като безапелационно спечели вътрешнопартийния вот срещу бившия финландски премиер Александър Стуб. По този начин Вебер, който оглавява парламентарната група на ЕНП в Европарламента, ще бъде водещ кандидат за председателския пост на Европейската комисия, ако, разбира се, консерваторите спечелят европейските избори. Германецът получи 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия в Хелзинки (79.2% от гласовете), докато за Стуб гласуваха 20% от делегатите.

В речта си пред конгреда 46-годишният Вебер обеща да отвори „нова глава“ в бъдещата политика на консервативната десница.

Манфред Вебер – кандидат на ЕНП за председател на ЕК:

„Аз съм европеец. Искам да отворя нова глава, но не на гняв, а на оптимизъм. Не глава на страх, а глава на надежда и солидарност. Политиките, които ще защитавам, са за всички нас, европейските граждани.“

Вебер бе подкрепен от всички настоящи държавни и правителствени ръководители от ЕНП и от повечето от националните партии членки, включително от българската ГЕРБ. Най-вероятно германецът ще се състезава с кандидата на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК Франс Тимерманс, тъй като се очаква подкрепилите ги партии да спечелят най-много гласове на предстоящите евроизбори през 2019-та.

През идния май избирателите в 27-те членки на ЕС ще изберат 705 членове на ЕП, след което ще бъдат определени и титулярите на най-важните ръководни постове – Комисията, Парламента и Европейския съвет. В т.нар. процес на „Водещ кандидат“ се очаква държавните и правителствени ръководители на ЕС да номинират за председателския пост в ЕК водещия кандидат на партията, спечелила най-много места в Парламента, или най-малко водещия кандидат, който е способен да формира коалиция на мнозинството. След което номинацията на Съвета трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Но е възможно лидерите на ЕС да предпочетат друг кандидат. Делегатите на конгреса приеха и декларация, в която се призовава Унгария да зачита демократичните свободи и върховенството на закона – документ, който се възприема като предупреждение към премиера Виктор Орбан, че неговата партия ФИДЕС може да бъде изключена от ЕНП.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче