Секции

24 April 2024 20:13

Беше издадена и международна заповед за арест на Груевски

Властите в Македония издадоха международна заповед за арест на бившия премиер Никола Груевски. Това стана след като той избяга в Унгария, отказвайки да се яви за изпълнение на присъдата, наложена му във връзка с делото „Танк“.

Груевски, който беше министър-председател на Македония в периода 2006 – 2016 г., беше осъден на 2 години затвор заради злоупотреба с власт при закупуването на луксозен „Мерцедес“ на стойност 600 000 евро. Той обжалва присъдата и се укриваше многократно при опитите на властите да му я връчат. Именно заради това македонските власти издадоха заповед за арестуването му, при което Груевски напусна моментално страната.

Във вторник той написа във Фейсбук, че е в Унгария и моли правителството там за убежище. Процедурата от момента на подаване на молбата до решението на унгарските власти да предоставят на Груевски убежище може да продължи от 15 до 60 дни, пишат унгарски медии. От Скопие изразиха увереност, че Унгария ще екстрадира бившия премиер и лидер на партията ВМРО–ДПМНЕ. Говорителят на македонските националисти Димче Арсовски заяви, че от партията не са знаели за решението на Груевски да напусне страната и да отиде в Унгария.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче