Секции

17 April 2024 02:05

Виетнам и Русия утрояват търговията до 10 млрд. долара преди 2020 година

Нови енергийни проекти с участието на Роснефт, Газпром и Зарубежнефт, стартира Москва във Виетнам. Това стана ясно от посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в столицата Ханой, където беше посрещнат с почести от виетнамския му колега Нгуйен Хуан Фук. През септември пък стана ясно, че азиатската държава е поръчала оръжия от Кремъл за над 1 милиард долара.

Дмитрий Медведев, премиер на Русия:

„Русия и Виетнам са свързани от история, традиции и приятелство. Взаимно уважение, разбирателство и подкрепа. Срещата ни доказва, че сме ангажирани да развием разностранно сътрудничество“.

Двете страни обявиха, че до 2020 година ще утроят търговията, която ще достигне 10 млрд. долара.

Дмитрий Медведев, премиер на Русия:

„Искам да подчертая, че руските и виетнамските петролни компании си сътрудничат много успешно. Искам това да се засили. Съгласихме се да бъдат създадени условия за реализирането на проекти с участието на Газпром, Роснефт, Зарубежнефт и ПетроВиетнам“.

Русия от години е основен доставчик на оръжия и военна техника за Социалистическа република Виетнам. Армията на южноазиатската държава разполага с най-нови модели руски въоръжения – самолети, кораби и други. През последните години страните са подписали в тази сфера договори на обща стойност над 4.5 милиарда долара. Освен енергетиката и оръжията, Виетнам е четвъртият най-голям купувач на руска пшеница в света след Египет, Турция и Бангладеш.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче