Секции

25 April 2024 17:31

На срещата за Сирия в Астана не бе постигнат осезаем напредък

Русия, Турция и Иран не са постигнали значим напредък по въпроса за създаване на комисия в Сирия, която да разработи нова конституция. Това се казва в изявление на канцеларията на пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, разпространено след срещата в Астана.

„Специалният пратеник Де Мистура съжалява, че няма постигнат осезаем напредък за излизане от продължаващата 10 месеца безизходица по въпроса за създаване на конституционна комисия“, се казва в изявлението. Срещата в Астана е била последната в този формат за годината и е пропусната възможност да се ускори процесът на създаване на балансирана конституционна комисия, включваща представители на всички враждуващи страни в Сирия. Следващата среща в тристранен формат за Сирия ще бъде в Астана в началото на февруари 2019 г.

Александър Лаврентиев – пратеник на руския президент за Сирия:

„Присъствието на терористичната групировка Джабхат Фатех ал-Шам в Идлиб е значително – над 15 000 бойци. Ако е нужно, Русия може да осигури всяка възможна подкрепа за сирийската армия“.

Ръководителят на делегацията на сирийското правителство Башар Джаафари каза, че ситуацията в Идлиб се е влошила заради действията на Турция, която не изпълнява поетите ангажименти за обособяване там на зона за деескалация.

Сирийският правителствен представител каза, че обстрелът на Алепо с химически заряди е бил извършен с поддръжката на чужди сили, преди всичко на Турция. „Терористичните групи не са могли да използват химическо оръжие, ако не им е била дадена зелена светлина от хората, които контролират тези организации. Знаем кой е доставил химическото оръжие. Имаме предвид на първо място турците“, каза Джаафари.

ООН обяви, че атаката в Западен Алепо ще бъде смятана за военно престъпление, ако бъде доказана употребата на химически агенти. ОЗХО ще разследва нападението, при което са били ранени 100 души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче