Секции

25 April 2024 02:42

Почина Джордж Буш-баща

На 94-годишна възраст почина 41-ият президент на САЩ Джордж Буш-баща. Републиканецът служи като държавен глава от 1989 г. до 1993 година – бурни времена както във вътрешно така и външнополитически план за САЩ.

Почина Джордж Буш – баща – 41-ят президент на САЩ. Той е издъхнал в петък на 94-годишна възраст в дома си в Хюстън, Тексас. Това съобщи говорител на семейството. Синът му Джордж Буш-младши обяви, че е изгубил благороден човек и най-добрия баща, когото би могъл да желае.

Редица политици, бивши държавни глави и международни лидери изразиха съболезнования на семейството. Доналд Тръмп, Барак Обама, Бил и Хилари Клинтън отдадоха почит към паметта на бившия президент с емоционални съобщения в социалните мрежи.

През последните години бившият президент често боледуваше, като страдаше и от Паркинсон. От 2011-а той беше на количка. През месец април Буш-старши беше приет в болница с тежка инфекция, само седмица, след като почина съпругата му – Барбара. Двамата бяха женени в продължение на 74 години. Джордж Буш навлиза в политиката през 60-те години на миналия век. Преди това е бил авиатор по време на Втората световна война. След това стартира и бизнес с петрол в Тексас, което му носи милиони.

Републиканецът Буш – старши е вицепрезидент от 1981 до 1989 година по времето на президента Роналд Рейгън и президент от 1989 г. до 1993 година. Управлението му е белязано от годините след края на Студената война, както и първата война в Залива срещу режима на Саддам Хюсеин. Буш е бил и директор на ЦРУ. Единият му син – Джордж младши служи 2 мандата като президент, а другият – Джеб, като губернатор на Флорида.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче