Секции

15 June 2019 23:39

Университетът, финансиран от Сорос, е изгонен от Будапеща

След дълга съдебна борба, придружена от многохилядни протести и обвинения в ограничаване на свободата на словото, унгарският премиер Виктор Орбан успя да принуди ЦЕУ да напусне страната. Учебното заведение е финансирано от милиардера-филантроп от унгарски произход Джордж Сорос.

В понеделник ректорът Майкъл Игнатиеф съобщи, че университетът е бил изгонен от Будапеща и почти всички занятия вече ще се водят във Виена. Заведението обаче запазва кампуса си в унгарската столица, а онези, които вече са записани като студенти там ще могат нормално да завършат образованието си.

ЦЕУ се категоризира като чуждестранен. През април миналата година кабинетът на Орбан въведе нови строги изисквания, на които университетът не можа да отговори. От висшето учебно заведение твърдят, че този закон е бил специално създаден срещу тях. Премиерът Виктор Орбан не крие негативното си настроение спрямо Сорос и дори твърди, че филантропът насочва мигрантски вълни към Унгария.

Кампанията в подкрепа на университета прерасна в масови протести през 2017 година. Студенти, професори и редица представители на НПО-та обвиниха управляващите в Унгария, че ограничават правото на слово и висше образование, дискриминират и провеждат авторитарна политика.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки проблем, който реша, става правило, което впоследствие ми помага да реша други проблеми.


Декарт