Секции

19 April 2024 08:01

Писмо на Айнщайн беше продадено за близо 2.9 млн. долара

Писмо на известния физик Алберт Айнщайн беше продадено за близо 2.9 млн. долара на търг в Ню Йорк. Първоначалната оценка на аукционна къща „Кристис“ е била между 1 милион и 1.5 млн. долара.

Писмото е написано собственоръчно през 1954 г., година преди смъртта на учения. То е било адресирано до немския философ от еврейски произход Ерик Гуткинд. С дължина около страница и половина, т.нар. „Писмо за Бог“ дава ясна представа за вижданията на Нобеловия лауреат за вярата и религията. В него той пише „думата Бог за мен не е нищо друго, освен израз на човешката слабост. Библията е колекция от достойни и уважавани текстове, които обаче са примитивни легенди. Нищо не може да ме накара да променя мнението си“.

В писмото си Айнщайн, който също е от еврейски произход, казва още, че няма нищо против юдаизма, но че не вярва, че народът му по някакъв начин е избран. Според него, юдейската религия, както всички други, е въплъщение на всички възможни детски суеверия.

Това не е първият случай, в който се продават на търг писма на Айнщайн. Миналата година беше продадено послание на учения към млада италианска студентка, която отказала да се срещне с него, тъй като се срамувала да се види с учен от такава висота. През 2002 г. „Кристис“ продава писмо от Айнщайн до американския президент Франклин Рузвелт за 2 милиона долара.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче