Секции

20 April 2024 04:22

Протестите на „жълтите жилетки“ нанасят сериозни щети на френската икономика

Протестите на движението на „жълтите жилетки“ във Франция ще нанесат много тежък удар върху икономиката на страната, предупреди финансовият министър Бруно льо Мер. Той посети магазини и ресторанти, които са пострадали в различна степен от вандалските прояви на радикално настроените демонстранти, присъединили се към основната вълна на „жълтите жилетки“.

Бруно льо Мер – министър на финансите на Франция:

„Протестите нанасят много тежък удар върху икономиката. Към момента не мога да дам точна оценка, но в следващите дни ще изнесем данни за загубите на бизнеса и брутния вътрешен продукт на Франция. Но предвид сегашните обстоятелства трябва да очакваме ново забавяне на икономическия растеж към края на годината. Всички сектори на икономиката понасят щети – търговци, занаятчии, малък и среден бизнес, а това ще се отрази и върху доходите на работещите.“

Макар и без точна оценка засега, ясно е, че загубите ще бъдат за милиони евро. Много магазини и заведения са претърпели сериозни щети – счупени витрини, обгорени врати, откраднати стоки, изрисувани графити по дъските, с които собствениците са защитили обектите си. Разочарованието сред търговците и клиентите, които искат да купят подаръци за празниците е голямо.

Въпреки че президентът Еманюел Макрон отмени спорния екоданък върху емисиите парникови газове, които щяха да доведат до повишаване на цените на дизела и бензина, мнозина демостранти от „жълтите жилетки“ искат още увеличаване на минималната заплата, по-високи пенсии и по-ниски данъци.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче