Секции

28 March 2024 11:17

Косово създава армия

Косовските депутати гласуват дали да дадат на малката балканска страна собствена армия, подкрепени от САЩ като символична демонстрация на независимост, която разпали напрежението с бившия враг Сърбия. Най-младата балканска държава понастоящем е охранявана от ръководени от НАТО мироопазващи войски, които са разположени там, откакто Косово се отдели от Белград в резултат на кървавата война през 1998-1999 г.

Новият закон предвижда Косовските сили за сигурност (КСС) постепенно да се превърнат в професионална армия от 5000 души.„Войници, поздравления за новите Ви задачи!“, заяви в навечерието на гласуването косовският президент Хашим Тачи пред състава на КСС. Той беше облечен във военна камуфлажна униформа. "КСС се готови за нова роля и мисия", добави той, като законът се очаква да премине без никакво пречки.

За косовските албанци армията е още един атрибут на тяхната независимост, която обявиха през февруари 2018 г. Днес тя е призната от повечето страни членки на ЕС и САЩ. "Сега можем да кажем, че сме държава, защото няма държава без армия", коментира пред АФП Скендар Арифи, 37-годишен фризьор в Прищина. "Това е голяма радост за гражданите на Косово", добавя 67-годишният пенсионер Хамзе Мехмети.

/Източник информация и снимка: standartnews.com/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче