Секции

26 April 2024 01:30

ЕС организира конференция през 2019 г. за овладяване на кризата в Залива

ЕС работи за провеждането на конференция догодина, с която да се овладее кризата в Залива. Това заяви външният министър на Румъния Теодор Ваурел-Мелешкану по време на международния форум в Доха. Външният министър на Катар от своя страна заяви, че страната му още вярва в Съвета за сътрудничество в Залива, но блокът има нужда от реформи.

ЕС предлага да изиграе ролята на медиатор в спора между Катар и някои от останалите страни в Залива. Това заяви външният министър на Румъния Теодор Ваурел-Мелешкану по време на международния форум в Доха. Брюксел работи за провеждането на конференция догодина, с която да се овладее кризата, от която никой няма полза. От януари именно Букурещ поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Мелешкану поясни, че конференцията се планира за април в румънската столица.

Междувременно, външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани заяви, че страната му още вярва в Съвета за сътрудничество в Залива, но блокът има нужда от реформи. Миналата седмица емирът на Катар бойкотира срещата на страните като изпрати външния си министър. Тогава лидерите на Кувейт, Оман, Бахрейн, ОАЕ и Саудитска Арабия подписаха общо комюнике в края на разговорите. Саудитският крал Салман призова за запазване на общ фронт срещу Иран. Именно Техеран се оказа причина за напрежение между Рияд и Доха. Саудитска Арабия обвинява Катар, че подкрепя общия враг Иран както и че финансира терористични групи в района. Емирството отрича подобни обвинения. На срещата в Доха шейхът Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани подчерта, че страните от Залива са по-нужни на Запада като блок, от колкото като отделни държави.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче