Секции

20 April 2024 18:55

Шеста поредна събота на протести във Франция

Във Франция започнаха нови протести на „жълтите жилетки“ – за шеста поредна седмица. В Париж и други градове хиляди хора излязоха по улиците в поредна проява на недоволство срещу политиките на френския президент Макрон.

36-годишен шофьор е загинал късно в петък в Южна Франция, блъскайки се в камион, участващ в блокадата на кръгово кръстовище на „жълтите жилетки“ в град Перпинян. Това е десетата жертва на инциденти, свързани с протестите във Франция.

Демонстрантите призовават за блокиране на границите на Франция с Испания, Белгия, Германия и Италия и заплашват да не пропускат камиони и товарни превозни средства. Демонстрантите изглеждаха разделени в петък дали да организират пак голям протест в Париж или в близкия Версай, обитаван някога от крал Луи XVI, който бе обезглавен от революционна гилотина.

Опасявайки се от безредици, властите затвориха за днес популярния сред туристите дворец Версай и градините около него. Те предупредиха и собствениците на заведения и магазини в Париж, повечето от които не работеха през последните два уикенда, да бъдат бдителни.

В петък вечерта френският Сенат одобри серия от мерки в помощ на бедни и пенсионери, само часове след като бяха приети от долната камара на парламента. Очаква се те да влязат в сила в началото на 2019 г.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче