Секции

25 April 2024 23:22

Иновациите в науката и технологиите през 2018 година

Учени и изобретатели създадоха някои от най-големите иновации в науката и технологиите през 2018 година.

Метална протеза, разработена от Института по технологии в Джорджия позволява на Джейсън Барнс да свири на пиано и барабани. Това става чрез ултразвукова технология, която засича движението на мускулите в засегнатата ръка и чрез алгоритъм, предвиждащ кой пръст от протезата той възнамерява да използва при свиренето.

Японски изследователски екип създаде робот хуманоид, който наподобява стряскащо реалистично мускулната и скелетната структура на човешкото тяло. Машината с изкуствен интелект е способна да имитира човешки дейности като сядане, лицеви опори и коремни преси. Кенгоро е най-развитият образец на „миметичен хуманоид“, създаван досега, хвалят се японците от Университета на Токио.

Южнокорейски изследователи пък са направили спасителен робот, който може да пренася човешки индивиди в нужда. Висок 2.2 метра и тежащ 270 кг, моделът FX-2 може да носи човек, тежащ 70 кг.

Японската компания „Нисан“ представи своите самопаркиращи чехли в щаб-квартирата си в Йокохама. Когато чехлите не се използват, те са програмирани да се връщат на оригиналните си места с натискане на един бутон, командвани от сензор.

Учени от университетите на Съсекс и Бристъл в Англия са изобретили ТейстиФлотс – прототип на дрон, който използва акустична левитация, за да премахва малки остатъци храна или напитки във въздуха.

Забавлението също не е забравено – мобилна игра на ЕйАр дава възможност на геймърите да ловят призраци, които се носят наоколо с помощта на виртуален протон. Нещо като хибрид между „Покемон Го“ и „Ловци на духове“.

„Сегуей“ пък показа нов начин за кръжене в пространството – самобалансиращи кънки, използващи сходна технология като при персоналните транспортьори на компанията. Тяхната максимална скорост е 12 км/ч, а с единичен заряд кънкьорите могат да ги карат около 45 минути.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче