Секции

25 April 2024 12:23

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС

От днес Румъния поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Това става на фона на охладнелите отношения с Брюксел по повод спорни съдебни реформи и проблеми с корупцията в страната, заради които ЕК изрази съмнения, че Румъния ще може да се справи с европредседателството.

През идните 6 месеца северната ни съседка ще се изправи пред сериозни предизвикателства като Брекзит, изборите за европейския парламент и преговорите по многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Заедно с това ще трябва да докаже на ЕС, че правителството се бори успешно с корупцията и върховенството на закона в страната е гарантирано.

Мотото на румънското председателство на Съвета на ЕС е „Сближаването – обща европейска ценност“. Страната ще се бори против идеята за Европа на две скорости. Румъния ще продължи да работи и по темата на Българското председателство на Съвета на ЕС, а именно – интеграцията на Западните Балкани. Заедно с това ще допълни темата за Източното партньорство и усилията за приближаване към ЕС на Молдова, Украйна и Грузия. Страната поема европредседателството от Австрия, чието мото беше „Европа, която защитава.“

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче