Секции

25 April 2024 20:26

Тайван ще стане част от Китай, заяви президентът Си Дзинпин

Тайван трябва и ще бъде обединен с Китай. Това заяви президентът Си Дзинпин по време на церемония по случай 40-тата годишнина от подобряването на отношенията между Пекин и Тайпе. В отговор президентът на Тайван Цай Ингвен заяви, че страната й никога няма да приеме мотото на Си – една страна, две системи на управление.

Тайван ще стане част от Китай дори да е нужна употребата на сила. Това заяви президентът Си Дзинпин по време на церемония по случай 40-тата годишнина от подобряването на отношенията между Пекин и Тайпе. Си добави, че обединението трябва и ще се случи.

Си Дзинпин, президент на Китай:

„Китайците не воюват с китайци. Мирното обединение на Китай е от полза за нашите сънародници от другата страна на пролива и за целия китайски народ. Не обещаваме да се откажем от употребата на сила и си запазваме правото да използваме всички средства срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия.“

От 1949 г. островът има отделна администрация и флаг, но никога не е обявявал официално независимост. Президентът на Тайван Цай Ингвен заяви, че страната й никога няма да приеме мотото на Си – една страна, две системи на управление.

Цай Ингвен, президент на Тайван:

„Ние никога не сме приемали така наречения консенсус от 1992-ра. Пекин го определя като идеята си за една държава – две системи. Речта на президента само потвърди нашите съмнения. Искам да подчертая, че Тайван никога няма да приеме тази идея. Нашите граждани са напълно против една страна – две системи. “

От години Пекин упражнява натиск срещу Тайпе, като дори отказва да има дипломатически отношения с държави, които поддържат контакт с Тайван. Политическата преса се засили, когато сепаратистки настроената Цай беше избрана за президент през 2016 година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче