Секции

19 April 2024 23:31

НАСА показа снимки на най-далечния космически обект, познат досега

НАСА показа снимки на Ултима Туле – най-далечния космически обект, изследван от човечеството и открит от мисията „Нови хоризонти“. Той се намира на над 6 милиарда км от Земята, пише Ройтерс. Според някои, обектът прилича на фъстък, а други видяха в него силуета на снежен човек.

Космическото тяло е силно издължено, с размери около 32 км на 16 км и се върти около оста си за около 15 астрономически часа. Ултима Туле се състои от две сфери, които бавно са се притегляли една към друга, докато не са сформирали един обект. По-рано учените изказаха и друго предположение – че Ултима Туле се състои от 2 отделни обекта. То обаче беше опровергано.

Алис Баумън – оперативен мениджър на мисия „Нови Хоризонти“:

„Мисля, че е страхотно това, че можем да построим космически кораб на земята и да го изпратим на милиарди километри, а след това да получим данни за различни космически тела. Така успяваме да научим все повече за прекрасния свят, в който живеем. Това ни дава мотивация да продължаваме напред в областта на космическите изследвания.“

Според учените, това е и най-старото космическо тяло в света.Очаква се през февруари да бъдат готови по-качествени снимки на обекта. Те ще разкрият дали Ултима Туле има пръстени, спътници или кратери.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче