Секции

26 April 2024 02:08

Съдбата на 49 мигранти в Средиземно море разпали спор в коалицията в Италия

Спор за съдбата на 49 мигранти, намиращи се на борда на два частни спасителни кораба в Средиземно море, доведе до разрив в популистката коалиция в Италия.

32-ма от тях са на борда на кораба на германската неправителствена организация Sea-Watch 3, който е в морето от 17 дена, след като Италия и Малта му отказаха разрешение да акостира. Още 17 души бяха спасени през декември от втори плавателен съд, собственост на германската хуманитарна група Sea-Eye.

Докато италианският премиер Джузепе Конте опитва да постигне споразумение с други държави от ЕС, за да приемат някои от мигрантите, вътрешният министър Матео Салвини отказа да отстъпи и написа във „Фейсбук“, че италианските пристанища „ще останат затворени за тези, които не спазват правилата“. Салвини отхвърли призива на папа Франциск, който настоя европейските лидери да „покажат солидарност“ към хората на борда.

Салвини е в противоречие и с коалиционния си партньор Луиджи ди Майо, вицепремиер и лидер на Движение „Пет звезди“. В събота Ди Майо настоя Малта да поеме отговорност за хората, но също така каза, че Италия би приела десетте жени и децата им, които са на борда. В отговор към Ди Майо Салвини заяви: „Мигранти? Аз съм този, който решава“.

Сблъсъците с „Лига“ доведоха до разрив и в редиците на „Пет звезди“ – партията изключи двама сенатори за това, че са гласували срещу законопроект на Салвини за правата на търсещите убежище.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче