Секции

19 April 2024 20:27

Тежка зимна обстановка в Европа

Лошото време в Европа продължава. Страни от Централна Европа и на Балканите се борят с обилни снеговалежи и ниски температури.

В северната част на Гърция бяха измерени рекордните минус 23 градуса. В Сърбия обилен снеговалеж, продължил почти 24 часа, блокира много регионални пътища. В 4 общини беше обявено извънредно положение. Някои села бяха откъснати от света и останаха без електричество. Почти на всички пътища в Косово движението е затруднено.

В Централна Европа най-тежко засегнати са германската провинция Бавария и Австрия. Там снегът причини транспортен хаос и затваряне на училища.

В баварското градче Берхтесгаден на границата с Австрия бяха изпратени служители на армията, за да разчистват покривите на жилищни и обществени сгради.

Джаред Зембритски

„Не за първи път ни викат да оказваме помощ с почистването на сгради. Хората си мислят, че тази работа не е опасна, но това не е така. Ние използваме специални машини за почистване на снега.“

Очаква се времето в Германия да продължи да бъде лошо и в следващите дни, като ще има още снеговалежи. Поне 12 души са загинали от миналата седмица досега заради влошените метеорлогични условия в Австрия и Германия. Опасността от лавини там остава висока.

В Чехия около 9 000 домакинства, бизнес потребители и ведомства останаха без ток заради силен снеговалеж. В Словакия 37-годишен мъж беше убит от лавина в планините Мала Фатра. Няколко души бяха ранени в швейцарския планински проход Швегалп, след като лавина помете хотел.

Необичайно студено време и силни снеговалежи се очакват и във Великобритания.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче