Секции

28 March 2024 16:30

Въздушният трафик в Германия е парализиран от предупредителна стачка

8 летища в Германия са блокирани от еднодневна стачка на служителите по сигурността с искане за по-високи заплати. Сред тях са Франкфурт и Мюнхен – едни от най-натоварените в Европа. В протестните действия поетапно ще се включи и персоналът на летищата и в Хамбург, Хановер, Бремен, Лайпциг-Хале, Дрезден и Ерфурт. Очаква се да бъдат засегнати 220 000 пътници, както и полети от България.

Заради стачката на летищата в Германия авиокомпаниите Луфтханза и Райънеър отмениха планираните за днес шест полета от и до летище София. Анулирани са полетите между София и Франкфурт и София и Хамбург.

Матиас Венема – синдикален лидер на „Верди“:

„Има отменени полети. Нито един пътник няма да се качи на самолет тук във Франкфурт. Възможно е да има пренасочване за други полети. Но летище Франкфурт е затворено.“

Райнер Фрибертхаузер – преговарящ от Асоциацията на компаниите за авиационна безопасност:

„Стотици хиляди пътници в Германия са засегнати от стачните действия. Ситуацията ще се влошава с напредването на деня.“

Синдикатът „Верди“ използва вид шантаж. Държи за заложници пътниците, които нямат нищо общо с техните искания. Ние сме готови да преговаряме и да се върнем на масата за преговори.

От синдиката настояват за увеличаване на заплатите на служителите по сигурността. В момента те взимат между 2500 и 2750 евро бруто месечно, а исканията са заплатата да стане поне 3200 евро бруто.

Заради стачката по германските летища се очаква хаос във въздушния трафик в цяла Европа. Само на летище Франкфурт са зачеркнати 610 от планирани 1200 излитания и кацания. „Луфтханза“ също няма да може да осъществи 500 полета.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче