Секции

19 April 2024 22:33

Гръцките депутати ратифицираха Преспанския договор за смяна на името на Македония

Водещата международна новина – преди минути гръцките депутати ратифицираха Преспанския договор за смяна на името на Македония. Историческото споразумение беше прието с 153 гласа ЗА срещу 146 ПРОТИВ.

Гласуването протече на фона на поредните протести на площад Синтагма в столицата. Хиляди демонстранти все още скандират оставка и референдум, в опит се да повлияят на независимите депутати дори в последния момент да гласуват с не. Вотът трябваше да се проведе в четвъртък, но дебатите продължиха по-дълго от очакваното. Председателят на парламента в Атина Никос Вуцис заяви малко преди вота, че обсъжданията са продължили общо 38 часа, което е абсолютен рекорд.

Общо 200 народни представители са се обърнали от трибуната на парламента. Историческото споразумение от Преспа вече получи зелена светлина и от парламента в Скопие, което отваря пътя на западната ни съседка към членство в НАТО и ЕС. Лидерът на консерваторите от Нова Демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че партията да ще действа за вето срещу приемането на Македония в НАТО.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче