Секции

29 March 2024 14:00

Мей е „решена“ Великобритания да излезе от ЕС навреме

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е „решена“ да направи всичко възможно, за да може Великобритания да излезе от ЕС навреме. Пред в. „Съндей Телеграф“ Мей каза, че е готова да преговаря отново с Брюксел като добави, че има нови идеи и нова решителност за подобрение на споразумението за Брекзит.

Миналата седмица депутатите от Камарата на Общините на Острова одобриха две поправки в сделката. Една от тях предвижда „алтернативен вариант“ на предпазния механизъм Бекстоп, който се отнася за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Сега Мей трябва да обсъди възможността за алтернатива с европейските лидери.

Но вицепремиерът на Ирландия Саймън Ковъни заяви, че ЕС няма да предоговаря сделката и че предпазният механизъм бекстоп е неразделна част от нея. Ковъни добави, че той е създаден, за да осигури защита на Споразумението от Белфаст, което прекратява 30-годишния конфликт в Северна Ирландия за това дали тя да остане британска провицнция или да се присъедини към Ирладния.

Предпазният механизъм в сделката за Брекзит цели при всички положения границата между Северна Ирландия и Ирландия да остане отворена, добави още ирландският вицепремиер.

Междувременно, политически анализатори посочват, че в случай на Брекзит без сделка, цяла Европа ще бъде засегната.

Себастиан Харниш – професор по политически науки в Университета в Хайделберг:

„Брекзит без сделка ще засегне цяла Европа, особено пътищата, летищата и градовете в близост до Ламанаша. Белгия, Холандия също ще бъдат сериозно засегнати. Освен това има сериозна опасност ако Брекзит се забави, това да окаже влияние на кампанията за европейските избори през май“.

Много британски граждани започнаха да се запасяват с храна и лекарства заради опасността от Брекзит без сделка, въпреки че правителството в страната се опитва да избегне този вариант. Редица големи компании преместиха централите си в европейски градове, за да избегнат допълнителни данъци и усложнения след Брекзит.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче