Секции

23 April 2024 09:19

Според ООН търговската война между Китай и САЩ ще бъде със сериозни последици в глобален мащаб

Единият от най-важните органи на ООН – Конференцията за търговия и развитие предупреди, че планът на САЩ за повишаване на митата за китайски стоки от следващия месец ще има „огромни“ последици за световната икономика.

САЩ и Китай все още се намират в голям търговски спор, като през миналата година двете страни си наложиха взаимно мита на стоки за милиарди долари. През декември Вашингтон и Пекин подписаха т.нар. търговско примирие, за да позволят провеждането на преговори. То изтича на 1 март, след което американският президент Доналд Тръмп заяви, че ако не се стигне до решение на търговския спор, ще увеличи митата на китайските стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Памела Коук-Хамилътн – Конференция на ООН за търговия и развитие:

„Компаниите все още очакват какво ще се случи на 1 март. Ако САЩ увеличат митата на китайски стоки от 10 на 25 процента, тогава ще има промяна в световното производство, след което ще бъде трудно нещата да се върнат отново към сегашното състояние на икономиката и производството. В момента редица големи компании изчакват решението на САЩ, за да видят дали да пренасочат инвестициите си и да изнесат производството си“.

Според доклад на Конференцията на ООН за търговията и развитието в случай на ескалиране на напрежението между Пекин и Вашингтон по отношение на търговските политики ще има валутни войни и девалвация, икономически застой, ръст на инфлацията и по-висока безработица. Сред най-опасните последици е възможността от ефект на зараза, или това, което се наричам още реакционен ефект.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче