Секции

19 April 2024 06:44

Тръмп изнесе годишната си реч „За състоянието на Съюза“

Американският президент Доналд Тръмп изнесе годишната си реч „За състоянието на Съюза“. На съвместна сесия пред двете Камари на Конгреса той говори по всички важни национални и външнополитически въпроси и отчете постиженията си за миналата година. Призовавайки за обединение и край на политическите спорове, Тръмп все пак заяви, че ще бъде построена стена на границата с Мексико – решение, на което Демократите категорично се противопоставят.

„Да го кажем с прости думи – построяването на стени работи. Това спасява животи. Нека да работим заедно и да направим компромис, за да постигнем споразумение, което ще защити САЩ“, каза Доналд Тръмп.

Тръмп уточни отново, че не става въпрос за бетонна стена, както беше планирано по-рано, а за стоманени прегради на определени ключови точки по южната граница.По време на речта си Тръмп посочи и датата за следващата му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

„Има много работа да свършим, но взаимоотношенията ни с Ким Чен-ун са добри. Ще се срещнем с него отново на 27 и 28 февруари във Виетнам.“

Като напредък във външната политика на САЩ президентът посочи и напускането на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, сключен с Русия“, допълни още той.

Тръмп отново повтори позицията на Вашингтон относно политическата криза във Венецуела. Той заяви, че САЩ подкрепят венецуелския народ и осъждат режима на Мадуро.

„Ние подкрепяме искането на венецуелския народ за свобода и осъждаме бруталния режим на Мадуро, чийто социалистически политики превърнаха Венецуела от най-богатата южноамериканска страна в държава на бедност и отчаяние“.

Държавният глава коментира и решението САЩ да изтеглят войниците си от Сирия като правилно и коментира, че може да намали броя войници в Афганистан. В обръщението си към нацията, Тръмп призова и за съвместни действия на републиканците и демократите по отношение на борбата със СПИН, като си постави амбициозната цел да изкорени болестта в САЩ до десет години.

Официалният отговор на Демократите след речта на президента беше представен от Стейси Ейбрамс. Според тях изказването на Тръмп не е постигнало целта си да обедини политиците.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче