Секции

25 April 2024 16:08

Откриха нацистка подводница край бреговете на Турция

Турски изследователи откриха останките на нацистка подводница в Черно море край бреговете на град Шиле близо до Истанбул. Смята се, че плавателният съд е една от шестте подводни лодки от клас U23, част от загубената флотилия на Хитлер, позната като Кригсмарин. Подводницата е открита на дълбочина 40 м, на 2 морски мили от град Агва, окръг Истанбул.

Селчук Колай – подводен изследовател:

„Местонахождението ѝ е точно определено. Проучих определени части от дъното, които са типични за подводници като тази от видеоизображенията на апарата ROV. Така че с голяма вероятност смятам, че това е подводница U23“.

40-метровата подводница е била използвана в периода между 1942 и 1944 г при операцията „Барбароса“, при която нацистите взимали на прицел съветски кораби в Черно море. Руснаците са потопили три от германските съдове. Понеже Турция отказала да предостави на германците достъп до Проливите, те били принудени да транспортират 6-те подводници на части от Кил, Германия, до Констанца, Румъния.

U23 била потопена от собствения си екипаж в Черно море през 1944 г в опит да избегне съветски плен. Турция открива първата подводница U20 край на бреговете на окръг Сакария, а за третата – U19 – се смята, че е потопена в морето близо до град Зонгулдак.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче